Wim Veling kreeg een oratie vanwege het onderzoek “Psychose in de sociale context” dat hij uitvoerde als adjunct hoogleraar Psychiatrie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek was gericht om de ontwikkeling van nieuwe methoden van diagnostiek en behandeling te ontwikkelen. Om de impact van dit onderzoek over te brengen bij het aanwezige publiek van 200 gasten werd een 360° video ontwikkeld. De film werd vertoond op VR brillen die gesynchroniseerd waren aan elkaar met VR Sync, een applicatie ontwikkeld door VR-Expert.

 

 

Ervaring in 360 graden

De virtuele omgeving biedt een individuele ervaring die interactief is. Alleen al de vrijheid om rond te kijken in 360 graden lijkt je naar een andere locatie te brengen. Dat is een ideale situatie om gevoelens op te wekken bij de gebruiker. In de 360°, die werd geproduceerd door VIEMR, kregen de aanwezigen vier scenario’s te zien van sociale situaties waarin psychosen zich kunnen manifesteren:

  1. Hoogtevrees door op de rand van de Martinitoren in Groningen te balanceren.
  2. Paranoia door op straat achtervolgd te worden.
  3. Agressie door een confrontatie aan te gaan met een groep.
  4. Stressmanagement door te zwemmen met dolfijnen.

Een video op een scherm blijft altijd afstandelijk, je kijkt als toeschouwer naar een situatie zonder daar zelf onderdeel van uit te maken. Wanneer deze film compleet om je heen wordt afgespeeld terwijl je zelf als centraal middelpunt wordt gesteld zie je niet alleen de situatie, je zult deze ook emotioneel voelen. Het onderzoek vereiste een innovatieve manier om de kern van de zaak over te brengen. Door VR te huren voor deze eenmalige presentatie was het mogelijk het onderwerp op een begrijpelijke wijze over te brengen aan de gasten.

 

Alleen in een groep van 200

Een individuele ervaring naar een groep van 200 personen brengen is niet eenvoudig, de combinatie van honderden VR brillen en één applicatie genaamd VR Sync maakte het toch mogelijk. Bij VR-Expert kunnen opdrachtgevers virtual reality huren voor elk type virtual reality event, in dit geval een groot aantal Oculus Go kopen. Hoewel de standaard software het in principe niet toestaat om meerdere apparaten aan elkaar te koppelen, heeft VR-Expert software ontwikkeld om een onbeperkt aantal toestellen met elkaar te laten communiceren. Dezelfde video kan zo gedeeld worden voor een collectieve ervaring. Bij VR huren kan de klant aangeven hoe groot het publiek is en welke faciliteiten er aanwezig zijn. Aan de hand daarvan wordt de meeste geschikte combinatie van hardware en software gekozen.