Oculus Go kopen

Vanuit een technisch oogpunt was het tweede product na de Oculus Rift een stap terug. Het is niet meer mogelijk om fysiek rond te lopen in de virtuele wereld, zelfs om de hoek kijken kan niet meer. De controller bij deze nieuwe VR bril kan geen diepte waarnemen, wat ook een beperking is. Toch waren de recensies lovend, en het aantal apps is overweldigend. Wat maakt deze VR bril interessant, en waarom zou je in 2019 nog een Oculus Go kopen? Deze vragen en meer worden beantwoord op deze pagina.

In het kort

De Oculus Go werd ontwikkeld door de virtual reality divisie van Facebook, en geproduceerd door Xiaomi, een groot elektronicabedrijf uit China. De software en hardware is gebaseerd op de Samsung Gear VR, met een nagenoeg identieke bediening en besturingssysteem. Het grote verschil met de smartphone houder van Samsung is dat hier alle hardware reeds ingebouwd is. De Go is een ‘standalone’ apparaat zonder kabels met scherm en processor aan boord. Het is mogelijk om in alle richtingen te kijken, bewegen in de ruimte wordt niet geregistreerd. Dat geldt ook voor de controller die alleen rotatie kan waarnemen maar geen diepte herkent. Volgens de fabrikant is het vooral een apparaat voor “mediaconsumptie”, wat staat voor filmpjes bekijken en eenvoudige games spelen. De eenvoudige bediening en relatief lage instapprijs maakt het interessant voor een grote groep nieuwe gebruikers om de Oculus Go te kopen. Daarnaast is het ook een hit gebleken in de zakelijke sector.

Voordelen van de Oculus Go

  • Eenvoudig te bedienen.
  • Relatief lage prijs.
  • Grote selectie apps.
  • Standalone.
  • Hoge beeldkwaliteit.

Welke Oculus Go kopen?

Na de introductie in 2018 is er geen nieuw model meer verschenen, de software wordt wel regelmatig ge-update om nieuwe functionaliteit toe te voegen zoals het scherm extern bekijken via een televisie of beamer. Facebook heeft naast de Go ook twee luxere VR brillen in de huidige productlijn opgenomen; de Quest en de Rift S. Die worden op deze pagina ook beschreven om de overeenkomsten en verschillen aan te geven.

Go

Deze VR bril is gebaseerd op het 3DoF systeem (drie graden bewegingsvrijheid). Je kunt in alle richtingen kijken vanuit een vaste positie. Het beeldscherm is scherp, video kan tot 5K resolutie worden weergegeven. De processorkracht is te vergelijken met een gemiddelde smartphone, de realtime 3D beelden zijn redelijk tot goed maar niet briljant. De controller is eenvoudig en mist de geavanceerde functionaliteit die luxere VR headsets bieden. Een Oculus Go kopen is met name interessant wanneer je er vooral video mee zult bekijken, en geen behoefte hebt aan totale bewegingsvrijheid.

Quest

Dit product werd een jaar na de introductie van de Go op de markt gebracht, en biedt een aantal verbeteringen ten opzichte van de Go. Deze VR bril werkt op basis van 6DoF (zes graden bewegingsvrijheid) wat betekent dat je ook in de ruimte om je heen kunt bewegen. Er worden twee VR controllers meegeleverd wat nauwkeurige interactiemogelijkheden mogelijk maakt. En dat alles in een standalone apparaat zonder externe trackers of PC. De prijs ligt hoger, voor 360 video bieden de extra features geen meerwaarde.

Rift S

Het meest luxe product is de verbeterde versie van de eerste Oculus VR headset uit 2016. De upgrades zijn niet significant genoeg om de VR bril een versie 2 te noemen, vandaar de toevoeging “S”. Net als de Quest is de Rift S voorzien van een inside-out tracking voor een ruimtelijke ervaring zonder tracking kastje, bij dit apparaat is de koppeling met een PC wel vereist. De prijs ligt dichtbij die van de Quest, daar worden de kosten voor een PC of laptop niet in meegeteld. Voor langdurig video kijken is de Rift S minder geschikt, voor overtuigende 3D toepassingen is dit de beste keuze in de Oculus productlijn.

Alternatieven

Bij een Oculus Go kopen wordt het de gebruiker makkelijk gemaakt. Er is één model leverbaar met alles aan boord, de setup is eenvoudig, er zijn veel apps die vaak goedkoop of zelfs gratis zijn, en je kunt rustig blijven zitten in je stoel om het apparaat te gebruiken. Hier zijn drie alternatieve 3DoF VR brillen:

Pico G2

Je moet goed kijken om de verschillen te zien, de Pico G2 en Pico G2 4K lijken erg veel op de VR brillen van Facebook. De G2 is met name geschikt voor zakelijk gebruik vanwege de optie om in ‘kiosk mode’ de functionaliteit van het apparaat te beperken.

Samsung Gear VR

Je kunt de Gear VR het prototype noemen van de Go. Als je een geschikt Galaxy toestel bezit kun je geld besparen door gewoon een Gear VR houder te gebruiken. Een Oculus Go kopen is wel iets makkelijker, en je hoeft dan niet tijdelijk jouw smartphone op te offeren.

Google Daydream

Dit is een soort Gear VR voor smartphones die werken met Google Daydream. Dit systeem is niet echt een succes geworden, en is alleen interessant voor de Google Nexus fans die slechts af en toe van virtual reality gebruik willen maken.

De Oculus Go kopen is interessant voor twee doelgroepen; de gemiddelde consument die wel interesse heeft in VR maar het niet te duur of ingewikkeld wil maken, en bedrijven die 360 video willen presenteren aan individuele gebruikers of aan grote groepen. De beperkingen van het systeem maken het juist een heel prettige VR bril om te gebruiken zonder poespas.